tirsdag 7. juli 2009

Fjørtoft og Ålesund

Ja her er jeg igjen med et lite reisebrev fra verdens fineste kyst.Etter en god matpause rett før Hustadvika på lørdag bar det i vei i et nydelig vær helt til jeg nærmet meg den berykta strekningen.Hadde ikke kommet så langt før jeg fant ut at dette stemte.Begynte og blåse kraftig,vinden var i ryggen men jeg kavet noe voldsomt i de store bølgene.Fant til slutt ut at dette går ikke.Vridde kajakken mot stranden på Farstad.Klarte så vidt og padle innover,fikk da vinden rett i tryne.På vei innover traff jeg mange som vindsurfet og keitet.De kikket rart på meg,lurte sikkert på hva jeg sko på deres strand.Det brydde ikke jeg meg om.Kom til slutt inn og fikk dradd kajakken opp på stranden.

Lurte litt på hva jeg skulle gjøre nå da.Gikk litt frem og tilbake i kulingen,ingen plass og søke ly.Dudene hadde tatt alle de lune plassene og jeg ville ikke sitte med de,måtte sikkert sitte syv meter ifra dem siden jeg bare hadde en kajakk.Tiden gikk og til slutt reiste alle så var jeg alene igjen.Fikk da en brukt lunhåle og der laget jeg meg mat og slappet litt av.Fant ut at vinden ikke vill løyne så jeg gikk en tur og tok noen bilder.Det var en fantastisk plass.Stranden er ganske lik de vi har hos oss,men her er det svære fjell og flotte åkrer bak.Hele området er vernet så jeg kunne ikke sette opp teltet.

Klokken nærmet seg elleve så jeg fant ut at jeg måtte finne meg den luneste håla og ligge ute.Fant en godt brukt håle der jeg rigget meg til.Følte meg som en skikkelig Surfe dud der jeg lå,bare jeg ventet ikke på mer vind bare mye mindre vind.Sovnet tilslutt.Vet ikke helt hva klokken var da jeg kjente noen som kløp meg i tåa.Jeg hylt og da hylte det to jenter som sikkert trodde det var en haug med gjennglemt spesialavfall som lå der.Jeg er som kjent liten på jord og når jeg kryper sammen så er jeg bitte bitte liten.Jentene sprang bortover hylende,tror de springer enda.Det var en mann med dem og, han holdt på og le seg skakk,eg lo eg og.

kl halv åtte mormingen etter lastet jeg opp igjen,da var det sånn noelunde bra vind.Kajakken så ikke ut,det var sand over alt.Tok vekk det verste og satte igang.Hadde fint driv helt til det begynte og blåse noe aldeles igjen,klarte og karre meg over til øya Fjørtoft.gikk iland der ved et lite kaihus.Fant ut at jeg måtte spørre her for og få slå opp telte.Ruslet bort til nærmeste hus.Der var det en del folk som koste seg på en lun terasse.Spurte høflig om lov til og campe ved det lille kaihuset.Da sa de nærmest i kor (viste seg at det var hele småbåtlaget på Fjørtoft som var samlet til søndags kos)at du kan ligge i huset,der er det varme,strøm,dusj,vaskemaskin,wc og kaffetrakter.jeg takket masse.Så kjørte en hjem og hentet nøkkel,i mellomtiden fortalte jeg hvem jeg var og hva jeg var ute på.De syntes det hørtes kjekt ut.Fikk med meg to nykokte krabber og ferskt hjemmelaget loff,fantastisk.Gå nå og kos deg sa de.Kom så opp til kaihuset og der var han med nøkkelen og viste meg rundt.Fortalte ham at jeg hadde fått krabbe.Da sa han,har du majones? nei sa jeg,trenger ikke det.Jo du må ha det sa han,så satte han seg i volvoen og spant hjem etter majones.Helt utrolig greie folk.Spiste så krabbenen i fjæra og smilte til meg selv,du e heldige du Tom så får oppleve alt dette.

Mandag ,etter en god natt søvn i hytten min var det på tide og stå opp.Vinden var like hard så jeg tok en liten rusletur på øya.Masse fine motiv og knipse.Etter en stund var jeg tilbake og ds kom en av de jeg fikk krabbe av dagen før og spurte hvordan jeg hadde det.Drøste litt så tok han meg på en kjøretur rundt på Fjørtoft.Fortalte om gamledager på øya og viste meg brannstasjonen.Fikk handlet litt og.Vil takke Jan-Ludvig og resten av gjengen på Fjørtoft for ett flott døgn på øya deres.

Kom meg til slutt videre nedover mot Ålesund.Hadde en avtale med Tommas (en kolega i brannvesenet) om og bli møtt ute i fjorden.Vi ringte til en annen,kikket,forklarte hva vi så men så hverandre det gjorde vi ikke.Til slutt så jeg Ålesund og da viste det seg at jeg hadde vært bak et fiskeopprett da de kom ut sundet.Blei så geleida inn mot Ålesund.Et lite mini, mini enmannscruseskip med losbåt.Stoppet ved en flytebrygge og gikk opp for og ta en…….jepp, en stor hamburger.Tommas og en kompis først jeg bak med vams,ryggsekk og blaut i baken.Folk trodde sikkert at der er en som skal drikkes ut.Etter litt mat tok jeg og padla videre til Ålesund brannvesen.Der blei jeg tatt godt imot.På vei inn mot stasjonen så jeg en som tok bilder av meg,virket litt kjent den karen tenkte jeg.Jo,jammen var det ikke Rolf Eide (en pensjonert brannmann) som stod der.Han hadde bobilen rett ved og vi ble enige om og treffes i dag.Tommas og meg var ute på en liten tur på kvelden.Byen var virkelig fin,utrolig flotte hus,parker og veldig intimt.Spiste og en god middag.TusenTakk Tommas for god hjelp her i hjemmbyen din.Nå er tirsdagen snart omme og jeg har vært og sett meg skikkelig rundt i Ålesund.Var på tre museer,spiste to ganger,rusla rundt og kikket på alle de fine husene i jugenstil.Er nå på brannstasjonen igjen med lag c,kjempe karer alle mann.Var med lag b i går og like godt motatt der også.Jeg takker for et hyggelig sammvær med alle og takk for noen nydelige kjøttkaker.

Hei Rolf,da jeg satt i bobilen din i morges og fikk høre hvordan du og din fru hadde kjørt rundt omkring etter spoten for og overaske meg blei jeg helt rørt.Det er utrolig kjekt og høre at dere begge liker og følge med meg.Skal komme ens ærend hjem til dere når jeg er trygt hjemme og vise alle bildene og fortelle fra turen.Satser på og dra videre mot Fosnavåg i morgen tidlig for og fikse roret en gang for alle,så bærer det videre mot det berykta Stadt hvor kjell og sammboeren venter på meg.

Steffen og Hildegunn,gratla med en super tur og velkommen hjem,gleder meg til og snakke med dere igjen.Legger ut et bilde av båten deres så alle kan se hva dere brukte på et års jordomseiling.

Mvh Tom

7 kommentarer:

 1. HAHAHA.. den lille seilbåten =) Koss klarte du og seila rundt jorda med den Steffen ? hehe..

  E så kjekt å lesa nye innlegg og se bilder av fine måker. Glede meg sinnsykt masse t å treffa deg på turen. Klem fra Camilla

  SvarSlett
 2. Hei Tom!
  Det er jo ganske nifst å lese og tenke på alt du opplever! Husker du at jeg og var i Ålesund for en del år tilbake? Men jeg kom hjem med foten i gips! Vel, blir spennende nedover Stadthavet. Det er jo en berykta strekning. Ønsker deg god tur videre. Godt at du treffer så mange gode snille mennesker! Godnatt da! Klem fra mor og far.

  SvarSlett
 3. Hei Tom

  Sitter på hytta i Ryfylke og følger turen din, herlig å se at du holder farten sørover uten veldig store problemer.
  Har jo fått med meg mange av opplevelsene og plassene du besøker, føler jaggu eg kjenne Norges kystlinje bedre sjøl og etter dine innlegg. Bedre enn geografi-timene på Revheim kan eg lova...
  Vedrørende Øyvind sin planlagte tur til Bryne; eg tror han sprekke og gir opp i Hafrsfjord svingene. Han har ikje samme motet som deg, Tom...

  Lykke til videre, følger med deg på turen videre!

  Hilsen Morten Ree

  SvarSlett
 4. Kjære broremann. Igjen og igjen må jeg bare si hvor fantastisk det er å lese alt du skriver. Kjempekjekt. Og så koselig at du skriver litt om Øyvind og! Setter nok pris på det. I dag drar vi nordover, eller rettere sagt Nord Møre. Cecilie og meg tar tog (bilsyk) og de andre kjører. Trodde jo en gang at vi kunne møtes der, men du er altfor rask. Riktig god tur videre og vær forsiktig. Mange klemmer fra Torild og co.

  SvarSlett
 5. Eg ler av de to jentene som sprang hehe, og den fine seilbåten te Steffen og Hildegunn! :-) Du e så løyen. Kjekt å lese at alle e så snille mot deg og tar godt i mot deg på veien, det betyr masse for oss her hjemme og. Du e så flinke, har komt så langt. GLEDE MEG TE NESTE HELG!!!

  SvarSlett
 6. Hei igjen.
  Hva slags motor bruker du på din Wind?;)
  Nå er jeg tilbake fra Litauen og ser at
  du raser nedover langs Norges kyst som om
  du skulle hatt Kraken i helene.
  Han Patrik ber å hilse.
  Du får ha en riktig god og opplevelsrik
  tur videre.
  Vi følger deg i tanker og på nett.
  mvh. Lars.

  SvarSlett
 7. Hei Tom :-))
  Set nå Vest av Shetland og følger med på din ferd.Er på jobb og vi driver med brønn intervensjon for BP.
  Nå er du vel snart i Stavern, og der er vel også stormen på sitt verste ikveld, så håper du finner eit "naust" å ladde batteriene.
  Lykke til videre og velkommen tilbake til Fjørtoft. Neste gang så skal du få prøve branbilen.
  Helsing Jan-Ludvig Larsen

  SvarSlett