lørdag 28. mars 2009

Fuglefjell


Før i tiden var jeg mye uti naturen for å observere fugler, det var en kjekk hobby. Nå har jeg en fin mulighet til å se masser av fugler pluss en haug av fuglefjell. Trodde først at det bare var fuglefjell fra Runde og oppover, men fant nettopp ut at det sørligste er jo rett utenfor stuedøra mi. Kjørholmene som ligger vest for Sola flyplass er der både Havhest, Krykkje, Toppskarv, Alke til og med Lundefugl. Men det er i nord norge de virkelig store fjella er.

Jeg kommer først til å passere Ekkerøya, en øy i starten på Varangerfjorden, der er det en koloni med krykkjer ca 25000 par, videre så er det noen små før jeg kommer til Sværholtklubben som ligger midt mellom Porsangerfjorden og Laksefjorden. Der er det mange hundretusen par med forskjellige arter. Det jeg er mest spent på og få oppleve av fuglefjell er Tappan, det er noen små øyer utenfor Gjesvær. Der er det millioner av fugel ca 800 000 lundefugl, Havsuler, Lomvi, Toppskarv og masse Havørn.Videre er der en del i Lofoten, Lovlund på helgelandskysten og så Runde ved Ålesund.

Grunnen til at det er så mye fuglefjell i Norge er at vi har bratte klipper og fjell både på fastland og øyene, og masse tilgang på mat i havet. I lange tider har folk brukt de store fuglemassene rundt fuglefjellene til eggsanking og mat. Under krigen så blei det fanget ca 200 000 lundefugler som ble saltet og sendt til fastlandet i bytte mot andre matvarer.

Ja, det var litt om fuglefjell da gjenstår det og se om jeg er heldig med været og får tatt noen flotte bilder som jeg legger på bloggen:):)

3 kommentarer:

 1. Hei Tom!

  Takk for hyggelig hilsen på siden min.

  Jeg ønsker deg alt mulig hell og lykke på turen din!! Skulle gjerne vært der og skvulpet ved siden av deg. Du har et så stort eventyr foran deg!!!

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 2. Interessant, kjekt med litt fakta og historie:)

  KristianK

  SvarSlett
 3. Masse lykke te på turen TOM ! :) Kos deg i kajakken din :) Ha en flott sommer :) Klem Mari

  SvarSlett